Anklager ødelegger liv

Se for deg følgende scenario: Du leser en hjerteskjærende historie på Facebook. Ei jente forteller om dagen da hun ble seksuelt trakassert av en mannlig bekjent. En som ikke respekterte hennes grenser. Hun forteller om at flørtinga var uønsket fra hennes side. Mannen det dreier seg om i historien kan enten bli navngitt, eller det kan være at de begge bor på et lite sted hvor alle kjenner alle. Alle vet hvem hun snakker om uansett. Eller - som vi har sett mange eksempler på - mannen kan være en kjent person. 

#METOO-kampanjen har tatt over sosiale medier. I for eksempel USA har man sett at kjente politikere og menn innen mediebransjen har måttet si opp jobbene sine, blitt uthengt i sosiale medier og fått passet sitt påskrevet til de grader. Det er bra. Menn som ikke har respekt for kvinner, som driver med seksuell trakassering eller overgrep må stilles til ansvar for hva de har gjort. Jeg personlig synes det er ekstra ille når historier rundt politikere viser seg å være sanne, for politikere er, enten man vil innrømme det eller ei, folkevalgte og burde klare holde seg til lovverket de jobber utifra.

I lille Norge har vi også fått eksempler på at snusk foregår overalt. Mediestormen rundt Trond Giske ser ut til å ha gitt seg, for vi har enda en politiker som har driti skikkelig på draget, på godt norsk. Det politiske Norge ser ut til å trenge en skikkelig opprydning. 

Det er slik jeg ser det naivt å tro at en kampanje med et så vanvittig stort fokus ikke fører med seg noe negativt. Man kan ikke forvente at alle historier som kommer fram i lyset av denne kampanjen er sanne. Ved å skrive dette risikerer jeg å bli møtt med verbal banking, spytt i fjeset og drapstrusler på Facebook, men jeg velger uansett å si dette:

Man kan faktisk ikke stole på enhver kvinne som sier hun har blitt trakassert.

Enkelte ser på denne kampanjen som et verktøy for å få oppmerksomhet. Ønsket om å ville få oppmerksomhet er i aller høyeste grad menneskelig, og akkurat merkelappen "oppmerksomhetssyk" er overdrevent negativ synes iallfall jeg. Det er som om når en kvinne forteller om seksuell trakassering, så kan man bare våge å i det hele tatt stille spørsmålstegn ved hva hun sier. I norsk standard, så er det mer tabu enn å si at man egentlig ikke liker Grandiosa. Det er liksom noe man overhodet ikke gjør. 

Og akkurat det tror jeg gjør at livene til både utenlandske og norske menn blir ødelagt. Rett og slett fordi de blir anklaget for noe som ikke har skjedd, og fordi man ikke har "lov" til å trekke kvinnene sine historier i tvil, opplever de at både bekjente og hele samfunnet generelt snur ryggen til. 

Før man tar alt for god fisk, tenk på hva en anklage kan gjøre med livet til han som blir anklaget. Ord har enten man vil det eller ei mye kraft.


Ved å skrive dette mener jeg ikke at man ikke skal tro på hva kvinner sier - men det er lov å ta et steg tilbake og tenke at alle sider har to (eller flere) saker.